Mi a fényszennyezés?

Fényszennyezés: olyan mesterséges zavaró fény, ami a horizont fölé vagy nem kizárólag a megvilágítandó felületre és annak irányába, illetve nem a megfelelő időszakban világít, ezzel káprázást, az égbolt mesterséges fénylését vagy káros élettani és környezeti hatást okoz, beleértve az élővilágra gyakorolt negatív hatásokat is.
(Az OTÉK definíciója)

További információ

A fényszennyezés mérése

A fényszennyezés legegyszerűbben megfogható mérhető tulajdonsága az égbolt fénysűrűsége. Azonban sok alapmennyiség ismeretére van szükség ahhoz, hogy tényleges mérést tudjunk végezni.

További információ

Éjszakai fények és élővilág

A bioszféra alkalmazkodott a nappalok és éjszakák változásához, a Hold fényének havi ritmusához, a felszínre jutó fénymennyiség éves ciklusához. A fény vezérelte természetes ciklusok sok-sok évmillió alatt alakultak ki az élőlényekben. Ehhez képest az éjszakák a Föld egy jelentős részén hihetetlenül rövid idő alatt fényesebbé váltak...

További információ

Fényszennyezés, kultúra és táj

A csillagos égbolt a kulturális örökségünk része is. Mindenkinek joga van a Tejút látványához. Ezen kívül a természetes éjszakai táj velejárója a csillagos égbolt.

További információ

Mesterséges fények és egészség

A fényszennyezés az emberi egészséget kockáztatja. Sokszor a hálószoba ablakán is beszűrődik a fény. Világosban nem tudunk jól aludni, és egyre több tanulmány igazolja, hogy komolyabb betegségek kockázatát is növeli a lakóterünket érő fény.

További információ

Világítástechnia

A fényszennyezés okozója a nem megfelelő világítási megoldások elterjedése. A modern világítástechnika már lehetővé tenné, hogy kevesebb kárt okozzunk környezetünknek a mesterséges fényekkel. Mi a baj, és hogyan orvosolható?

További információ

Az égbolt fényei

Fényszennyezéstől mentes helyen érzékelhetjük az éjszaka természetes fényeit. Sokan már csak a Hold, a bolygók és a fényesebb csillagok ragyogását ismerik. De ezen kívül az égbolt számos halványabb derengése is látható vagy lefényképezhető.

További információ

Tegyen Ön is a fényszennyezés ellen!

Nézzen körül a környezetében, és ha olyan megoldásokat talál, melyek fényszennyezőek, hívja fel rá a figyelmet. Sokszor nagyon egyszerű lépésekkel töredékére csökkenthető az okozott fényszennyezés mértéke.